u bent hier

Erfgoeddag: AMBACHTEN IN DORP EN STAD, VROEGER EN NU

Erfgoed


U kan op zondag 28 april een kijkje nemen op verschillende locaties in Maaseik: De Dorpermolen is een graanmolen op waterkracht gelegen op de Bosbeek te Opoeteren. Deze onderslagmolen werd reeds vernoemd in 1328 en herbouwd in 1530. Er is een molenaar aanwezig die de nodige informatie geeft over de molen en zijn ambacht. In Cultuurcentrum Neeroeteren kunt u kennismaken met verschillende ... Lees meer »

U kan op zondag 28 april een kijkje nemen op verschillende locaties in Maaseik:

De Dorpermolen is een graanmolen op waterkracht gelegen op de Bosbeek te Opoeteren. Deze onderslagmolen werd reeds vernoemd in 1328 en herbouwd in 1530. Er is een molenaar aanwezig die de nodige informatie geeft over de molen en zijn ambacht.

In Cultuurcentrum Neeroeteren kunt u kennismaken met verschillende historische ambachten die in onze gemeente werden en soms nog worden beoefend. Dit gaat van mandenvlechten via schoenmaken of het houden van bijen tot…. Heel bijzonder is echter de aandacht voor de ontwikkeling van meubelontwerp. Twee bekende namen uit onze gemeente tonen trouwens objecten van hun kunde: Patrick Damiaens, in heel Europa gerespecteerd als meubelrestaurateur en ornamentist, en Studio Segers, een ronkende naam in hedendaags (straat)meubeldesign.

Ook in de Musea Maaseik is er aandacht voor houtbewerking. Een vakman ter plaatse demonstreert en geeft graag uitleg. In de oudste privéapotheek van het land laat een herboriste u graag kennismaken met haar vak.

De Sint-Lambertuskerk te Neeroeteren op haar beurt herbergt een uitzonderlijke collectie houten heiligenbeelden, waaronder elf Vlaamse topstukken, maar ook de St-Catharinakerk en haar kerkschatten (13-17u) zijn een bezoek waard.

Alle erfgoedactiviteiten zijn op Erfgoeddag gratis open voor alle bezoekers!

PROGRAMMA
1. Cultureel centrum Neeroeteren

Ambachten van vroeger

Naast enkele vrijwilligers van het Museum de Loch uit Melderlo (spinster, mandenvlechter, oude drukpers) zullen ook een imker en een restaurateur van schilderijen hun vakmanschap tonen. Diverse teksten, voorwerpen (o.a. attributen van een schoenmaker) en tekeningen die te maken hebben met oude ambachten worden tentoongesteld. Ook kan je via een presentatie prachtige foto’s uit de oude 'ambachtendoos' bekijken.

Ambachten van nu

We schenken trouwens niet alleen aandacht aan oude ambachten, maar tonen ook hoe ze zich in onze tijd verder ontwikkelen.
Ornamentist Patrick Damiaens stelt enkele houten panelen en werktuigen tentoon en bewijst zo dat de oude vakkennis van houtsnijwerk nog springlevend is.
Studio Segers staat voor de hedendaagse invulling van ambachten. Zij presenteren drie producten die ze ontworpen hebben met modern vakmanschap: een eikenhouten stoel in productie bij Younic, de gerecycleerde bank ‘H. Bench', ontworpen voor ECO-oh en verschillende metalen stoeltjes gecreëerd voor VAKLAB Bokrijk. De stoeltjes zijn trouwens gemaakt in de metaalafdeling van MOSA-RT.

Handmade animatie

Om 13.30 en 14.45 uur kan jong en oud genieten van optredens door Plansjet. Al hun poppen hebben deze artiesten zelf ontworpen en met de hand gemaakt.

Cultuurcentrum Neeroeteren, Scholtisplein 2: 10-17u

2. Randactiviteiten
Musea Maaseik, Markt 45:

• In de oudste privéapotheek van ons land geeft herboriste Joke Custers tussen 13.30 en 16.30 uur uitleg over de geneeskrachtige kruiden, waarna je zelf theezakjes kan samenstellen.
• In het Regionaal Archeologisch Museum kan je een houtbewerker aan de slag zien. Bovendien worden enkele houten objecten uit het museumdepot in de kijker geplaatst zoals het 17de-eeuwse rouwbord van de familie De Blocquerye-De Puytlinck, houten kleppers en enkele kunstig gesculpteerde kapitelen.

Musea Maaseik, Markt 45: 10-13u en 13:30-17u

Molens:
• De Klaaskensmolen (Kleeskensmolenweg 20), de enige nog werkende houtzaagmolen van Vlaanderen, en de Neermolen (Langerenstraat 8) in Neeroeteren zijn geopend van 10 tot 17 uur. De Dorpermolen (Dorpermolenstraat 2) in Opoeteren is toegankelijk van 10 tot 12 uur. Er is telkens een molenaar aanwezig die de nodige informatie geeft over de molen en zijn ambacht.

Erfgoeddag 2019 Maaseik is een samenwerking van de heemkundige kringen Utersjank, Wotra, Werkgroep Documentatie Maaseik, Bert Mersch, Francine Beirnaert, Rik Nulens, vrijwilligers van het Museum de Loch uit Melderlo, herboriste Joke Custers, ornamentist Patrick Damiaens, Studio Segers, poppenspelers Plansjet en Musea Maaseik.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Dorpermolen
Dorpermolenstraat 2
3680 Opoeteren (Maaseik)
zondag 28 april 2019 van 10:00 tot 12:00
gratis
toerisme.maaseik.be/museamaaseik