u bent hier

fABULEUS & GRIP / Jan Martens – PASSING THE BECHDEL TEST

16 +


Samen met dertien jongeren (v/x) maakt Jan Martens een stand van zaken op over genderdiversiteit en -gelijkheid. Al in 1929 stelde Virginia Woolf dat vrouwelijke personages doorgaans gedefinieerd worden door hun relatie tot mannelijke personages. In de jaren 80 werd de Bechdeltest ontwikkeld, een informele test die fictie beoordeelt op de mate van seksisme. Je bent voor de test geslaagd ... Lees meer »

Samen met dertien jongeren (v/x) maakt Jan Martens een stand van zaken op over genderdiversiteit en -gelijkheid.

Al in 1929 stelde Virginia Woolf dat vrouwelijke personages doorgaans gedefinieerd worden door hun relatie tot mannelijke personages. In de jaren 80 werd de Bechdeltest ontwikkeld, een informele test die fictie beoordeelt op de mate van seksisme. Je bent voor de test geslaagd wanneer je minstens twee vrouwen opvoert die met elkaar praten over iets anders dan een man. Toegepast op de mainstream films en literatuur van vandaag blijven de resultaten bedroevend.

Samen met dertien jongeren (v/x) maakt Jan Martens een stand van zaken op over genderdiversiteit en -gelijkheid. De jongeren kruipen in elkaars huid en in die van vrouwelijke persoonlijkheden: van Virginia Woolf tot Susan Sontag, van Toni Morrison tot Maggie Nelson. Tekstfragmenten uit brieven, dagboeken, lyrics, essays en TED-talks vormen het frame waaraan hun eigen biografie wordt toegevoegd. Voor de eerste keer trekt Jan Martens volop de kaart van tekst. Vanuit zijn choreografische blik ontwerpt hij samen met de jongeren een manifest voor de toekomst.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart OPEK - Openbaar Entrepot voor de Kunsten
Vaartkom 4
3000 Leuven
vr 23 oktober 2020 van 20:00 tot 21:30 za 24 oktober 2020 van 20:00 tot 21:30
Kunstencentrum STUK
€ 14,0
www.stuk.be