u bent hier

Hello, Robot.

Meerdere kunstvormen


Vanaf 27 oktober 2017 toont Design museum Gent hoe mens en machine steeds dichter bij elkaar komen met interactieve installaties, gadgets uit de popcultuur, designprototypes, industriële robots en alledaagse 'wearables'. De afstand tussen mens en machine wordt elke dag kleiner. Onze telefoon meet de status van ons lichaam, de nieuwe auto kan zelf parkeren (of rijden), onze ouderen spelen met ... Lees meer »

Vanaf 27 oktober 2017 toont Design museum Gent hoe mens en machine steeds dichter bij elkaar komen met interactieve installaties, gadgets uit de popcultuur, designprototypes, industriële robots en alledaagse 'wearables'.

De afstand tussen mens en machine wordt elke dag kleiner. Onze telefoon meet de status van ons lichaam, de nieuwe auto kan zelf parkeren (of rijden), onze ouderen spelen met een zorgrobot. 14 vragen nemen de bezoeker doorheen de expo alsmaar dieper mee in het debat rond automatisering. Nemen robots ons werk over? Of zullen ze ons net creatiever maken en nieuwe jobs creëren? Hoe hard willen mensen afhangen van technologie? Willen ze dat robots zorgen voor de kinderen of ouders? Vertrouwen ze robots?

Nemen robots de wereld over of gaan ze de wereld redden?
Nemen robots de wereld over of gaan ze de wereld redden? ‘Hello, Robot. Design tussen mens en machine’ toont dat de waarheid tussen de twee in ligt. Robots zijn een reden om erg enthousiast te zijn én kritisch na te denken. Te vaak wordt er op een heel conservatieve manier over robots gesproken, als dieren in een zoo, als objecten in een kabinet. ‘Hello, Robot.’ gaat verder dan die sensationele nieuwsberichten en stelt de vragen die er écht toe doen.

De tentoonstelling
In vier zalen komen mens en machine steeds dichter bij elkaar. Elke zaal vertelt e´e´n hoofdstuk uit het verhaal en ziet er daarom ook telkens compleet anders uit. De zalen zijn niet gekoppeld aan sectoren of thema’s, maar zijn stappen in het denkproces van de bezoeker. Doorheen het kabinet, de productiehal, het huis en de interface denken bezoekers na over de ethische vragen die technologie oproept. En daar spelen designers een grote rol in: zij bepalen immers hoe onze interactie met de machine verloopt. Curatoren Fredo De Smet en Amelie Klein nemen de bezoeker in de onderstaande video mee door de vier zalen.

Praktisch
Van vrijdag 27 oktober 2017 tot zondag 15 april 2018, in het Design museum Gent, Jan Breydelstraat 5.

Toon kaart Design museum Gent
Jan Breydelstraat 5
9000 Gent
van 27/10/17 tot 15/04/18 open ma, di, do, vrij van 09:30 tot 17:30, za, zo van 10:00 tot 18:00
Design Museum Gent
€ 10,0
museum.design@gent.be
+32 9 2679999
www.designmuseumgent.be
youtu.be/VIHZdmAVJAE