u bent hier

Lezing | (Bijna) Alles over de talen in Europa


In deze lezing brengt schrijver-vertaler Herman Boel (Aalst) een intrigerend verhaal over de talen in Europa: hun geschiedenis, hun evolutie en hun onderlinge verhoudingen. Hoe kwamen onze talen Europa binnen en hoe werden ze zo verschillend? En hoe komt het dat het zo ver van elkaar gelegen Finland en Hongarije toch elk een taal uit dezelfde taalfamilie hebben? Waarom bestaat h├ęt Noors niet? ... Lees meer »

In deze lezing brengt schrijver-vertaler Herman Boel (Aalst) een intrigerend verhaal over de talen in Europa: hun geschiedenis, hun evolutie en hun onderlinge verhoudingen.

Hoe kwamen onze talen Europa binnen en hoe werden ze zo verschillend? En hoe komt het dat het zo ver van elkaar gelegen Finland en Hongarije toch elk een taal uit dezelfde taalfamilie hebben? Waarom bestaat h├ęt Noors niet? Hoeveel talen zijn er nu in voormalig Joegoslavi├ź?
En stel je eens voor dat Engelsen, Vlamingen, Nederlanders en Duitsers een en dezelfde taal hadden gehad. Hoe zou de wereld er dan wel niet hebben uitgezien? Wel, het scheelde niet veel. Twee details beslisten anders.
En hoe zit het nu met het Antwerps? Is dat echt de moeder aller talen? Of is het toch het Baskisch, Roemeens of Turks? Ook in de taalkunde viert pseudowetenschap hoogtij.
Na deze lezing begrijp je beter hoe de lappendeken van talen in Europa is samengesteld en bekijk je je Europeaanse volksgenoot op reis vast en zeker door een andere bril.

Organisatie: Stadsbestuur - team internationale samenwerking

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart de Bib
H. Heymanplein 3
9100 Sint-Niklaas
donderdag 9 mei 2019 van 20:00 tot 22:00
internationalesamenwerking@sint-niklaas.be