u bent hier

MEET ME @ M HKA

Meerdere kunstvormen


Vanaf september 2013 ontwikkelt het M HKA in samenwerking met de Universiteit Antwerpen (UA) een bezoekersprogramma voor patiënten met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Meet Me @ M HKA is geïnspireerd op het succesvolle Meet Me at MoMA dat al sinds 2006 loopt. Het M HKA is het eerste museum in België dat rondleidingen voor mensen met beginnende dementie organiseert. Meet Me @ M HKA is ... Lees meer »

Vanaf september 2013 ontwikkelt het M HKA in samenwerking met de Universiteit Antwerpen (UA) een bezoekersprogramma voor patiënten met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Meet Me @ M HKA is geïnspireerd op het succesvolle Meet Me at MoMA dat al sinds 2006 loopt. Het M HKA is het eerste museum in België dat rondleidingen voor mensen met beginnende dementie organiseert.

Meet Me @ M HKA is geïnspireerd op het succesvolle Meet Me at MoMA dat al sinds 2006 loopt. Nadat wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat een museumbezoek op maat positieve effecten heeft op de patiëntengroep, zocht het Museum of Modern Art New York (MoMA) partners in de Verenigde Staten en Europa om het project uit te breiden. Ondertussen zijn er al in 90 landen vergelijkbare projecten opgezet. Het M HKA is het eerste museum in België dat rondleidingen voor mensen met beginnende dementie organiseert.

Hoewel meer en meer mensen – zowel persoonlijk als in de directe omgeving – geconfronteerd worden met dementie, zijn de kansen voor dementerenden eerder beperkt om deel te nemen aan betekenisvolle activiteiten. In plaats van te focussen op de tekortkomingen van patiënten, richt Meet Me @ M HKA de aandacht op de rijke emotionele en intellectuele ervaringen die een museumbezoek kunnen uitlokken.

De bedoeling is om mensen met beginnende dementie sociaal te betrekken en hen de mogelijkheid te geven om zich in groep uit te drukken. Op die manier verbetert de levenskwaliteit en worden gevoelens van depressie en isolatie teruggedrongen. Terwijl het (korte termijn)geheugen van mensen met beginnende dementie merkbaar achteruit gaat, geldt dat niet voor de fantasie. Die blijft veel langer levendig en rijk. Door samen te kijken naar kunst stimuleren we het zelfbewustzijn en de zelfexpressie van de patiënt. Het doel van de interactieve rondleidingen is de emotionele communicatie binnen de patiënt/mantelzorger-relatie te versterken.

Een ander effect is dat het museum een ontmoetingsplaats wordt waar lotgenoten elkaar kunnen treffen. Dat geldt zowel voor onderlinge contacten tussen patiënten, als die tussen de mantelzorgers. Het museum als rustige plek voor contemplatie, een veilige en stimulerende omgeving waar een betekenisvolle belevenis tot stand kan komen.


Interactieve rondleidingen

Het M HKA heeft een lange traditie van interactieve rondleidingen waarbij een professionele museumgids met bezoekers in gesprek gaat. Er wordt steeds gezocht naar een balans tussen informatie en interactie. Meet Me @ M HKA kadert in de uitbreiding van dit aanbod naar specifieke doelgroepen. Zo organiseert het M HKA binnenkort ook rondleidingen voor blinden en slechtzienden, en voor anderstalige nieuwkomers.

In tegenstelling tot het MoMA heeft het M HKA geen permanente tentoonstellingen. Gemiddeld om de drie maanden wijzigt de opstelling in het museum. Dat betekent dat de specifieke invulling van de rondleiding ook elke keer wordt aangepast. De basis wordt wel telkens bepaald door vijf modules: Het kunstenaarsproces, Alledaagse voorwerpen in de kunst, Kunst en politiek, Kunst en zintuiglijkheid en Kunst en taal.

Daarnaast is de interpretatie van een hedendaags kunstwerk geen vaststaande mening. Vaak krijgt een werk pas betekenis door er met anderen over te praten. Een rondleiding waarin de eigen interpretatie wordt getoetst aan een breder kunsthistorisch perspectief levert dan ook interessante discussies op. Met Meet Me @ M HKA spitsen we ons toe op de persoonlijke beleving, en die kan nooit fout zijn.


Samenwerking met de Universiteit Antwerpen

De samenwerking met de Universiteit Antwerpen gebeurt op twee vlakken. Enerzijds is er een wetenschappelijk onderzoeksproject dat nagaat in welke mate deelname aan het project de emotionele en gedragsmatige eigenschappen van de patiënt verbetert, en in welke mate dit een impact heeft op de levenskwaliteit van de patiënt en op de belasting voor de mantelzorger. Anderzijds zorgt de UA ook voor een opleiding voor museumgidsen rond de pathologie, symptomen, gedragskenmerken en communicatiekwesties bij mensen met dementie. Het project wordt geleid door Prof. Dr. Sebastiaan Engelborghs, neuroloog en onderzoeksprofessor Neurowetenschappen-Neurochemie.


Partners

Meet Me @ M HKA wordt mogelijk gemaakt met de gewaardeerde steun van de Koning Boudewijnstichting, SD Worx, de Vrienden van het M HKA en de Provincie Antwerpen.

Pers: pers@muhka.be
Info: info@muhka.be

Toon kaart M HKA
Leuvenstraat 32
2000 Antwerpen
Op afspraak
M HKA - Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
www.muhka.be