u bent hier

Roman Signer. PROJET POUR UN JARDIN

Installatiekunst


Met de monumentale installatie ‘Bidon Bleu’ realiseerde Roman Signer in 2012 een permanent kunstwerk voor het Middelheimmuseum. Nu kan u opnieuw kennismaken met het eigenzinnige oeuvre van deze kunstenaar, die ook wetenschapper en performer is. Speciaal voor deze tentoonstelling realiseert Signer twee grote, nieuwe installaties. Lees meer »

Met de monumentale installatie ‘Bidon Bleu’ realiseerde Roman Signer in 2012 een permanent kunstwerk voor het Middelheimmuseum. Nu kan u opnieuw kennismaken met het eigenzinnige oeuvre van deze kunstenaar, die ook wetenschapper en performer is.

Tijdsculptuur

Roman Signer voegde drie nieuwe dimensies toe aan de beeldhouwkunst: actie, ruimte en tijd. Hij werkt steeds volgens dezelfde structuur: een actie – vaak aangestuurd door de kunstenaar zelf – transformeert een bestaand object tot iets nieuws. “Een verandering in ‘zijn’, fascineert me van begin tot einde. Zo ontstaat een tijdsculptuur” zegt de kunstenaar daar zelf over. Speciaal voor deze tentoonstelling realiseert Signer twee grote, nieuwe installaties.

Humor en poëzie

Geef Signer natuurelementen als water, wind, aarde of vuur en enkele eenvoudige props als vuurpijlen of ballonnen en het resultaat is vaak ongewoon, grappig en poëtisch. Zijn soberheid in materiaalkeuze staat in schril contrast met de fantasierijke uitwerking van zijn projecten. Het levert een dwars oeuvre op dat niet toegeeft aan trends of esthetische verwachtingen. En hoewel zijn acties niet functioneel zijn, spreekt er uit zijn werk een grote interesse in de realiteit.

Over Roman Signer

Roman Signer (°1938) woont en werkt in Zwitserland. Zijn werk is al meer dan dertig jaar aanwezig in galerijen en musea in Europa, Noord-Amerika en Azië en werd geselecteerd voor prestigieuze kunstevents als de Biënnale van Venetië, Documenta 8 te Kassel en Skulptur Projekte Münster. Hoewel zijn werk wereldwijd wordt getoond, ondermeer in de collecties van het MOMA in New York en het Centre Pompidou in Parijs, heeft hij een bijzondere band met het kunstmuseum Sankt Gallen, vlakbij zijn woon- en werkplaats. Daar kan u met een belangrijk deel van zijn oeuvre kennismaken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen 2
van 29/10/16 tot 02/04/17
Middelheimmuseum
gratis
middelheimmuseum@stad.antwerpen.be
03 288 33 60
www.middelheimmuseum.be