u bent hier

Wandeling door het Mechels Broek (9,5 km)


Aan de oostzijde van de stad Mechelen strekt zich een groots weidelandschap uit: het Mechels Broek. Natuurpunt beheert hier ruim 100 ha natte graslanden met sloten, bomputten, knotwilgen en houtkanten. Centraal in het gebied ligt een grote waterplas, een waar paradijs voor watervogels ! Het ganse gebied zelf is een must voor wandelaars en natuurliefhebbers! Graag vooraf inschrijven via onze ... Lees meer »

Aan de oostzijde van de stad Mechelen strekt zich een groots weidelandschap uit: het Mechels Broek. Natuurpunt beheert hier ruim 100 ha natte graslanden met sloten, bomputten, knotwilgen en houtkanten. Centraal in het gebied ligt een grote waterplas, een waar paradijs voor watervogels ! Het ganse gebied zelf is een must voor wandelaars en natuurliefhebbers!

Graag vooraf inschrijven via onze website


Afstand: 9,5 km
Reliëf: Vlak.
Karakter: Rivier Dijle, vijverplassen en landelijk.
Begaanbaarheid: Stevig wandelschoeisel aantrekken, het terrein kan modderig zijn.
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – voor meer ervaren stappers
Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Natuurpunt Mechels Rivierengebied, Muizenhoekstraat 7, 2812 Muizen(Mechelen)
Begeleider : Gerd Peremans (0475 67 39 26) – gerd@effenweg.be


Het Bezoekerscentrum van Natuurpunt Mechels Rivierengebied is een ideale uitvalsbasis om aan je wandeltocht te beginnen (en voor een sanitaire stop en biosapje of biobiertje). Het beheer van het Mechels broek gebeurt door Natuurpunt Mechels Rivierengebied. De wandelpaden zijn bewegwijzerd met korte en of langere wandellussen. We volgen grotendeels de A.S Adventure route, de langste route binnen het Mechels Broek, en vertrekken langs de Muizenhoekstraat (verhard). Onderweg wandelen heen en weer naar een kleine schuilhut die uitkijkt op de vijver. De 2 grote waterplassen met rietkragen, talrijke sloten, struiken en bosjes vormen een prachtig decor en zijn een unieke plaats om watervogels te spotten. Tijdens de winter komen trekvogels uit het Noorden omdat het hier in België een zachter klimaat is. De vogels kunnen in ons gematigd klimaat gemakkelijk overwinteren.
Daarna vervolgen we de route langs de Muizenhoekstraat, om deze te verlaten langs een smal, drassig paadje Het Broek in.
In het broek liggen zowat 40 bomkraters, stille landschapsgetuigen uit Wereldoorlog II waar het nu krioelt van het waterleven. Galloway-koeien helpen Natuurpunt bij het beheer van dit gebied. Door hun begrazing vormen ze de weilanden om tot een gevarieerd lapjesdeken. De grote waterplas, de talrijke sloten en verspreide struiken en bosjes trekken vele soorten vogels aan. Heel wat eenden en andere watervogels overwinteren in grote aantallen op de vijver.
Een prachtig wandelpad langs de ‘Platte Beek’ brengt ons naar De Nekker, waar we genieten van een welverdiende rustpauze en een drankje en/of pannenkoek/wafel (5,5 km). Daarna wandelen we tussen de 2 waterplassen door en komen aan de Dijle. Wat verder wandelen we terug Het Broek in langs een smal, modderig paadje tussen de weiden. Via een houten vlonderpad bezoeken we de uitkijktoren van waarop je een mooi uitzicht hebt over het natuurgebied. Op het einde van de wandeling aan de Dijle passeren we de Hanswijckhoeve. Na de wandeling is er de mogelijkheid, voor wie dat wenst, om nog wat na te praten bij een drankje in een nabijgelegen brasserie.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen is meer dan welkom.
Graag inschrijven vooraf. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.Lees hier meer over het lidmaatschap van Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.beof contacteer rechtstreeks de begeleidster via gerd@effenweg.be of 0475 67 39 26.

Openbaar vervoer
Er is in Muizen een N.M.B.S Station.
Vanuit het station is het ongeveer 1km wandelen naar Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied: Muizenhoekstraat 7, 2812 Muizen(Mechelen).
Perron 13 aan Mechelen station: lijnbus 3 met afstaphalte Brugstraat. Vanuit de afstaphalte is het 600 meter wandelen naar de startplaats.
Carpoolen
Geen of een slechte verbinding? Of reist u alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar u vraag en/of aanbod kunt plaatsen. Zo helpen we elkaar én het milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Mechels Broek
muizenhoekstraat
2800 Mechelen
zondag 8 december 2019 van 13:30 tot 17:00
Effen Weg vzw
€ 2,0
www.effenweg.be/events/mechels-broek-2/
info@effenweg.be
0472/57.71.19
www.effenweg.be/events/mechels-broek-2