u bent hier

Archeologiedagen thuis: podcast Geheugenissen: 'Littekens in het landschap'

16 +

Geschiedenis


Naar aanleiding van de Archeologiedagen stond de nieuwe aflevering van de geschiedenispodcast 'Geheugenissen' (UGent) in het teken van geschiedenis en archeologie. De conflictarcheologen dr. Birger Stichelbaut en dr. Wouter Gheyle (Vakgroep Archeologie, UGent) zitten samen aan tafel met Prof. dr. Bruno De Wever, specialist WOII (Vakgroep Geschiedenis, UGent). Archeologen, zitten die niet hele ... Lees meer »

Naar aanleiding van de Archeologiedagen stond de nieuwe aflevering van de geschiedenispodcast 'Geheugenissen' (UGent) in het teken van geschiedenis en archeologie.
De conflictarcheologen dr. Birger Stichelbaut en dr. Wouter Gheyle (Vakgroep Archeologie, UGent) zitten samen aan tafel met Prof. dr. Bruno De Wever, specialist WOII (Vakgroep Geschiedenis, UGent).

Archeologen, zitten die niet hele dagen op hun knieën in het stof, met een klein borsteltje oude potscherven bloot te leggen? Sommigen misschien wel, maar de twee conflictarcheologen, dr. Wouter Gheyle en dr. Birger Stichelbaut, maken vooral gebruik van hoogtechnologische methoden, zoals laserscanning, 3D-modellen en satellietbeelden. Met die technieken brengen ze verhalen die verborgen zitten in de bodem naar de oppervlakte, zonder te hoeven graven. Ze zijn daarbij niet op zoek naar oude beschavingen, maar wel naar een erg vers verleden, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, twee bloedige conflicten die in België niet alleen diepe wonden hebben geslagen bij de bevolking, maar ook in het landschap. Wanneer dat landschap zijn geheimen prijsgeeft, kom je tot verbluffende ontdekkingen, zoals loopgraven op de Koppenberg, jouw huis op Amerikaanse spionagefoto’s, en dat oude hokje achter in jouw tuin, dat zou best wel eens een barak van een krijgsgevangenenkamp kunnen zijn…
Met zijn drieën komen ze tot de vaststelling dat het landschap nog lang niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven en nog veel ongeschreven geschiedenis bevat, een vette kluif voor zowel historici als archeologen.

Deze aflevering vertelt je meer over enkele activiteiten die te beleven vallen tijdens de Archeologiedagen:
- Tentoonstelling “Atlantikwall in vogelvlucht” in Raversyde, inclusief kustpanorama, met gidsbeurten op zaterdag 10/10 en allerlei activiteiten in de musea van Raversyde. www.raversyde.be/nl/evenementen/a…wall-vogelvlucht
- Erfgoedsite Ename: “Archeologie in pixels”: oost-vlaanderen.be/ontspannen/oost…logiedagen.html
- Interactief digitaal www.onderderadar.be.

Beluister de podcast: https://soundcloud.com/user-711326240/littekens-in-het-landschap

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart UFO
St-Pietersnieuwstraat 33
9000 Gent
Van di 9 maart 2021 00:00 tot wo 30 juni 2021 23:59
UGent
gratis