u bent hier

Arne De Winde/ Evelin Brosi - Granaatscherven


“In moer en slijk dat stinkt, / ziet men de krijgers kampen; / schuimbekkend, dol en driest / terwijl de poeders dampen”. Op 28 september 1918 sneuvelde Juul De Winde in het slijk van Westrozebeke. 25 jaar was hij geworden, de luitenant die bekendstond als Vlaamsgezind patriot, maar ook theatermaker en dichter was. Zo publiceerde hij in 1917 onder het pseudoniem Juul Liseron de dichtbundel ... Lees meer »

“In moer en slijk dat stinkt, / ziet men de krijgers kampen; / schuimbekkend, dol en driest / terwijl de poeders dampen”. Op 28 september 1918 sneuvelde Juul De Winde in het slijk van Westrozebeke. 25 jaar was hij geworden, de luitenant die bekendstond als Vlaamsgezind patriot, maar ook theatermaker en dichter was. Zo publiceerde hij in 1917 onder het pseudoniem Juul Liseron de dichtbundel “Granaatscherven”, die schippert tussen naïeve euforie en keiharde gruwel.

Deze theaterproductie ontgint niet alleen dit vergeten en verdwenen materiaal, maar gaat ook na hoe men met de figuur Juul De Winde aan de haal ging: hij werd een boegbeeld van de Vlaamse Beweging (in 1937 werd hij bijgezet in de crypte van de IJzertoren), kreeg monumenten en gedenkplaten, gaf zijn naam aan straten en een collaboratiebeweging. “Granaatscherven” is dus veel meer dan een persoonlijke familiekroniek, het is een ongemakkelijke confrontatie met onze mismeestering van het verleden. Precies 100 jaar na Wapenstilstand roepen Evelin Brosi, Arne De Winde en hun spelers op wat niet op te roepen valt: “ ’t wreede van een loopgraaf-zicht…”

Tekst: Juul De Winde / Arne De Winde / Evelin Brosi / Timo Sterckx / Mats Vandroogenbroeck | Regie / dramaturgie: Arne De Winde / Evelin Brosi | Geluidsontwerp: Evelin Brosi

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart CC De Abdij - Arjaantheater
Zonnebloemstraat 7
9500 Geraardsbergen
zondag 11 november 2018 van 20:00 tot 21:30
CC De Abdij
€ 14,0