u bent hier

Bezoek aan het Visteeltcentrum in Linkebeek


Begeleid bezoek op 24 april 2021 aan Centrum voor Visteelt (Linkebeek) Waarom kweekt onze Vlaamse overheid vissen, salamanders en padden? Veel vissoorten en andere waterwezens waren er in de tweede helft van de twintigste eeuw slecht aan toe in Vlaanderen. Na enkele decennia van inspanningen door tal van (overheids-) instanties om de ­waterkwaliteit te verbeteren en leefgebieden te herstellen, ... Lees meer »

Begeleid bezoek op 24 april 2021 aan Centrum voor Visteelt (Linkebeek)

Waarom kweekt onze Vlaamse overheid vissen, salamanders en padden?

Veel vissoorten en andere waterwezens waren er in de tweede helft van de twintigste eeuw slecht aan toe in Vlaanderen. Na enkele decennia van inspanningen door tal van (overheids-) instanties om de ­waterkwaliteit te verbeteren en leefgebieden te herstellen, zit er weer beterschap in.

Ook dieren kweken past in dat plaatje. ‘Dat is het laatste redmiddel voor sommige bedreigde soorten’, zegt Johan Auwerx van het kweekcentrum van het Inbo in Linkebeek. De kweekprogramma’s hebben ­succes gehad voor enkele vissoorten. De rivierdonderpad is opnieuw levend en wel aanwezig in het Demer- en het Dijlebekken. Er is een dozijn ­gezonde populaties, die tot duizenden exemplaren bevatten.

Ook voor de serpeling in het Maasbekken verliep het herstel gunstig. Daar zijn geen uitzettingen meer nodig. In het Scheldebekken nog wel.

De kopvoorns planten zich opnieuw voort in heel wat beken. Ook bij de kwabaal stellen onderzoekers een natuurlijke voortplanting vast. ‘Als er een duurzame populatie is, die zich voortplant, is menselijk ingrijpen niet langer nodig.’

 

Organisatie: De amfibieën- en reptielenwerkgroep ’s Heerenbosch brengt een bezoek aan het Visteelt Centrum. Het aantal deelnemers is beperkt.

Wanneer: zaterdag 24 april 2021

Samenkomst: Administratief Centrum, Flor Hofmanslaan 1, 9280 Lebbeke

Vertrekuur: 8:45 stipt. Terug rond12:15

We rijden kosten delend met auto’s.

Corona: Deze trip is voorwaardelijk en gaat door als deze volgens de dan geldende regels mogelijk is.

Toon kaart Gemeentelijk administratief Centrum Lebbeke
Flor Hofmanslaan 1
9280 Lebbeke
za 17/04/21 van 08:45 tot 12:15
Amfibieën- en Reptielenwerkgroep 's Heerenbosch
Sign Up Sign Up
geert.vandamme@meerskant.org
+32 474 93 84 81
www.natuurpunt.be/agenda/bezoek-aan-h...