u bent hier

'Boeren op de barricades' | Podcast

Geschiedenis


De podcast 'Boeren op de barricades' neemt je mee naar de boerenbetoging van 23 maart 1971. Getuigen vertellen over hun herinneringen aan deze woelige dag in Brussel en worden aangevuld met radiofragmenten van toen. Meer info via de website van Centrum Agrarische Geschiedenis: www.cagnet.be/page/boerenbetoging-1971-podcast ______ Op 23 maart 1971 kwamen boeren massaal op straat in Brussel om ... Lees meer »

De podcast 'Boeren op de barricades' neemt je mee naar de boerenbetoging van 23 maart 1971. Getuigen vertellen over hun herinneringen aan deze woelige dag in Brussel en worden aangevuld met radiofragmenten van toen.

Meer info via de website van Centrum Agrarische Geschiedenis: www.cagnet.be/page/boerenbetoging-1971-podcast

______

Op 23 maart 1971 kwamen boeren massaal op straat in Brussel om te betogen tegen de hervormingsplannen van Europees Landbouwcommissaris Sicco Mansholt. Het was een van de grootste betogingen van de 20ste eeuw in Brussel en wellicht de allergrootste boerenbetoging in het naoorlogse Europa.
De herinnering aan de betoging en het verhaal van het landbouwbeleid vandaag worden uitgediept in de tweedelige podcast gemaakt door Jan Holderbeke (VRT).

De manifestatie heeft een bijzondere plaats ingenomen in het collectieve geheugen van Belgische landbouwers. Deze boeren en tuinders kwamen echter niet zomaar op straat. De landbouwsector bevond zich begin jaren 1970 op een belangrijk kruispunt. Het Mansholtplan wenste de sector voor te bereiden op nieuwe tijden. Welke weg moest worden ingeslagen om een duurzame toekomst te verzekeren, voor de sector en vooral ook voor het familiebedrijf? En op welke wijze kon Europa met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de gids zijn?

De aflevering ‘Boeren op de barricades’ vertelt het verhaal van de grote boerenbetoging, door de stem van getuigen en aangevuld met archieffragmenten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Online aanbod CAG
Naamsestraat 63
3000 Leuven
Van di 13 april 2021 00:00 tot wo 23 maart 2022 23:59
CAG
gratis
cagnet.be/page/boerenbetoging-1971-po...