u bent hier

Christendom en radicaal-rechts: hoeders van hetzelfde ideaal?

18 +


Hoe komt het dat radicaal-rechtse politici vaak ondersteund worden door een conservatief-christelijke achterban? Welke gemeenschappelijke denkbeelden en idealen koesteren ze? Journalist Sander Rietveld onderzocht het fenomeen in zijn recent verschenen boek Nieuwe kruisvaarders. De heilige alliantie tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechtse populisten. Zijn beschrijving leidt via zijn ... Lees meer »

Hoe komt het dat radicaal-rechtse politici vaak ondersteund worden door een conservatief-christelijke achterban? Welke gemeenschappelijke denkbeelden en idealen koesteren ze?

Journalist Sander Rietveld onderzocht het fenomeen in zijn recent verschenen boek Nieuwe kruisvaarders. De heilige alliantie tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechtse populisten. Zijn beschrijving leidt via zijn eigen levensverhaal en belangrijke geopolitieke gebeurtenissen van de afgelopen veertig jaar (de val van de Muur, het Israëlisch-Palestijns conflict, de opkomst van moslimextremisme…) naar de ervaringen en ideeën die de ‘heilige alliantie’ bewerkstelligen in Nederland.

In de Vlaamse context lijkt de link tussen radicaal-rechtse en nationalistische politici en het (cultuur)christendom minder uitgesproken te zijn. Vincent Scheltiens, onderzoeker aan Universiteit Antwerpen en co-auteur van Extreemrechts. De geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier), legt uit welke parallellen en tendensen er in Vlaanderen vandaag en in het recente verleden te ontwaren zijn.

De Brusselse CD&V-politica Bianca Debaets reageert ten slotte vanuit christendemocratisch perspectief en vanuit haar ervaring met levensbeschouwingen in de grootstad op de toe-eigening van de christelijke traditie door radicaal-rechts.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Online
Prinsstraat 14
2000 Antwerpen
dinsdag 29 juni 2021 van 14:00 tot 18:00
UCSIA
gratis
www.ucsia.org/home/themalijnen/religi...
www.ucsia.org/home/themalijnen/religi...