u bent hier

HET RUSSISCH KAMP - Stichting Erfgoed Eisden

Erfgoed


Op het industrieterrein van Lanklaar lagen ooit de krijgsgevangenenkampen van de Eisdense koolmijn. Een plaats die in de volksmond beter gekend bleef als het “Russisch Kamp”. Na de Russische krijgsgevangenen van 1942 tot 1944 en de Duitse krijgsgevangenen van 1945 tot 1947, werden de barakken door de koolmijn omgevormd tot noodwoningen voor de migranten die vanaf 1946 naar België gehaald ... Lees meer »

Op het industrieterrein van Lanklaar lagen ooit de krijgsgevangenenkampen van de Eisdense koolmijn. Een plaats die in de volksmond beter gekend bleef als het “Russisch Kamp”.

Na de Russische krijgsgevangenen van 1942 tot 1944 en de Duitse krijgsgevangenen van 1945 tot 1947, werden de barakken door de koolmijn omgevormd tot noodwoningen voor de migranten die vanaf 1946 naar België gehaald werden om de belangrijke steenkoolproductie op peil te houden. Voormalige Duitse krijgsgevangenen, Poolse, Oekraïense, Hongaarse, Estse, Litouwse, Letse en Russische vluchtelingen die men in de Duitse kampen geronseld had, zouden vanaf 1946 met de pas aangeworven Italiaanse arbeiders de 263 noodwoningen bevolken.

In de twintig jaar dat het Russisch Kamp op deze wijze als een dorp leefde en beleefd werd, verbleven er duizenden mensen. Met een schooltje, een kapel, een kantine en de winkel van de familie Kessen blijft het Russisch kamp een begrip voor de voormalige bewoners en hun kinderen. Er werden huwelijken gesloten en kinderen geboren, er werd gefeest en getreurd. Al deze emoties houden tot op vandaag de belevenissen en de verhalen levendig.

Expoperiode: ma 26 oktober 2020 t.e.m. di 18 mei 2021
Openingsdagen en -uren: ma t/m vr: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.
Op zaterdag is de expo geopend van 9 tot 12 uur.
Gesloten op zondag, van 4 t/m 7 april en op 01, 13, 22 en 24 mei 2021.

Toegang: gratis

Regels m.b.t. Covid-19
- In het cultuurcentrum is het dragen van een mondmasker verplicht.
- Aanmelding aan de ticketoffice verplicht.
- 9 personen gelijktijdig toegelaten om de nodige afstand te garanderen.

Geïnteresseerd in een gegidste rondleiding?
Neem contact op met de Stichting Erfgoed Eisden via rik.cops@gmail.com.

Organisatie: Stichting Erfgoed Eisden i.s.m. de dienst erfgoed – curator: Mark Milissen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart CC Maasmechelen
Koninginnelaan 42
3630 Eisden
Stichting Erfgoed Eisden
gratis