u bent hier

Julie Cockburn & Noé Sendas - 'Unknowns'

Meerdere kunstvormen


In deze tentoonstelling “Unknowns” toont Julie Cockburn nieuw werk dat kadert binnen haar doorlopende reeksen van portretten, landschappen en stillevens. Cockburn gebruikt ambachtelijke technieken zoals borduren, collage en zeefdrukken om haar eigen persoonlijke beeldtaal toe te voegen aan zorgvuldig uitgezocht tweedehands fotomateriaal. De formele composities spelen een sleutelrol in de keuze ... Lees meer »

In deze tentoonstelling “Unknowns” toont Julie Cockburn nieuw werk dat kadert binnen haar doorlopende reeksen van portretten, landschappen en stillevens. Cockburn gebruikt ambachtelijke technieken zoals borduren, collage en zeefdrukken om haar eigen persoonlijke beeldtaal toe te voegen aan zorgvuldig uitgezocht tweedehands fotomateriaal. De formele composities spelen een sleutelrol in de keuze van de originele foto's die als basis dienen voor haar werk. Naast kleur, textuur en betekenis is compositie ook fundamenteel voor de beslissingen die ze neemt bij het uitvoeren van haar transformaties.
Cockburn's hele kunstpraktijk is meditatief van aard – je ziet de aandacht voor het detail en je beseft hoeveel uren er nodig zijn voor dit geperfectioneerde naaldwerk. In deze drukke, rusteloze wereld waarin we dagelijks geconfronteerd worden met de broosheid van elke orde en van het leven zelf, is er misschien troost te vinden in de “tussenruimte”.

“De werken in de tentoonstelling ‘Unknowns’ komen uit mijn lopende reeks portretten en landschappen. Als je ze bekijkt doorheen het prisma van de huidige pandemie, lijkt het wel alsof ze een nieuw jasje hebben gekregen. Het is alsof alles wat ik maak het virus weerspiegelt, erop reageert, het illustreert of erdoor wordt omhuld; de figuren lijken vervormd door de Covid-19 lens; de geborduurde bollen die door de landschappen zweven zien er zowel goed- als kwaadaardig uit. De schoonheid van de borduursteken, de kleuren en de vormen voelen ongemakkelijker aan dan voorheen. Als we ervan uitgaan dat de foto’s een vorm van werkelijkheid weergeven, dan leggen mijn ingrepen de breuklijnen bloot in de rooskleurige beelden die op de oorspronkelijke foto’s van plaats en persoon te zien waren.

Maar er zit ook blijheid in deze werken. De geborduurde afbeeldingen die een scheur doorheen de familieportretten trekken, roepen ook harmonie en verbondenheid op. Het onderste deel van de landschapsfoto’s is vaak gehuld in dikke zwarte lagen duisternis; maar die worden gecompenseerd door her en der opduikende bloesems, ongetwijfeld een teken van hoop en vernieuwing.”

Julie Cockburn

Julie Cockburn’s (°1966, UK) werk bevindt zich in belangrijke collecties zoals de Akzo Nobel Art Foundation, NL; Art In Embassies, USA; British Land, Londen, UK; Caldic Collection, NL; Nottingham Castle Museum en Art Gallery, Nottingham, UK; John Jones, Londen, UK; Miniatuur Museum voor Hedendaagse Kunst, Amsterdam, NL; Pier 24, San Francisco, USA; The Arts Club, Dover Street, Londen, UK; The Ivy, Londen, UK; The Wellcome Collection, Londen, UK; Yale Center For British Art, USA.


In deze tentoonstelling “Unknowns” toont Noé Sendas de series Crystal Girls en Peeps. Het zijn zwart-wit afdrukken op ruw papier, die de originele foto's, daterend uit de vorige eeuw, facsimileren.
Geïnstalleerd creëren de assemblages vaak een bepaalde omstandigheid of atmosfeer. Elk afzonderlijk, en meer nog wanneer men ze samen ziet als een ‘veld’, fungeren ze als kernen van herwonnen glamour. Ze bouwen als doorschijnende netvliezen een beeld op, vol smaak, nobele gebaren, exclusieve vormen, culturele kruisbestuivingen en onder dat alles een diepe onbestemdheid.
De bijna dogmatische afwezigheid van elk herkenbaar gezicht - ze zijn allemaal verborgen, geërodeerd of bedekt - versterkt alleen maar hun kwetsbare noblesse. Sendas wijst erop: "Al mijn gemanipuleerde foto's zijn gezichtsloos of, zoals ik het graag zelf zeg, ‘Naamloos’" - "alsof ze net zijn gevonden op de archeologische site van Glamour”.

Mijn werk gaat over menselijke relaties. Liefde, vertrouwen, en zelfs wanhoop. Het gaat over het vinden van nieuwe scheuren in de geschiedenis van de voorstelling van menselijke relaties.
Ik ben ervan overtuigd dat de krachtige positieve energie die zal vrijkomen eens deze vreselijke pandemie achter de rug is, een directe weerspiegeling zal vinden in het werk van kunstenaars, ook in het mijne, gedurende de komende jaren. Dat is al eerder vertoond in de geschiedenis, bijvoorbeeld na de beide wereldoorlogen.
Voorlopig moeten wij, kunstenaars, de dingen gewoon bij elkaar houden, blijven doorgaan, en blijven werken.”

Noé Sendas

Noé Sendas (°1972, PT) werk bevindt zich in belangrijke collecties zoals de Calouste Gulbenkian Foundation Collection, Lissabon, P; EDP Foundation Collection, Lissabon, P; Contretype Centre d`Art Contemporain pour la Photographie Collection, Brussel, B; CAV Foundation Collection, Coimbra, P, Ar.Co (Centro de Arte e Comunicacao) Collection, Lissabon, P; MEIAC Museum Collection, Badajoz, S; MAR - Museu de Arte do Rio, Rio de Janeiro, Brazilië; Susanne von Meiss Collection, CH ; Raquel Ponce Art Collection, Madrid, S; Charlotte Olympia, Londen, UK; BESart – Banco Espírito Santo - NOVO BANCO Collection, Lissabon, P; Cristina Guerra Art Collection, Lissabon, P; DGARTES Instituto das Artes Collection, P; John Bock, Julian Rosenfeldt, Juliao Sarmento, Santiago Ydanez, kunstenaarscollecties.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Hopstreet Gallery
Sint-Jorisstraat 109
1050 Elsene
Van 14 maart 2021 tot 15 mei 2021 (do van 13:00 tot 18:00, vr van 13:00 tot 18:00, za van 13:00 tot 18:00,
Hopstreet Gallery
+ 32 496 54 44 54
hop@hopstreet.be
www.hopstreet.be