u bent hier

Klein Begijnhof Leuven


Bij de abdij van Sint-Geertrui verrees ook een begijnengemeenschap. Dat 'Klein Begijnhof', ook wel 'Sint-Catharina Begijnhof' genoemd naar zijn patroonheilige, werd voor het eerst vermeld in 1275. Lees meer »

Bij de abdij van Sint-Geertrui verrees ook een begijnengemeenschap. Dat 'Klein Begijnhof', ook wel 'Sint-Catharina Begijnhof' genoemd naar zijn patroonheilige, werd voor het eerst vermeld in 1275. Het stond onder het geestelijk gezag van de abt van Sint-Geertrui. Zoals de andere begijnhoven kende het zijn grootste bloei in de 17de eeuw en woonden er tot 90 begijnen.
Het Klein Begijnhof was een volwaardig begijnhof, hoe klein het ook geweest moge zijn, ternauwernood één straatje en een plein.
Met de Franse Revolutie in 1789 kwam er een einde aan de meeste begijnhoven, zo ook aan het 'Klein Begijnhof'. De infirmerie en de conventen (gemeenschapshuizen) die steun verleenden aan de behoeftige begijnen, werden bij bepaling ondergebracht bij de Godshuizencommissie (veel later het OCMW). De kerk werd gesloten en in 1862 afgebroken.
In 1954 werd door de oprukkende brouwerij 'Stella Artois' de infirmerie afgebroken. Toen 10 jaar later ook het begijnhofplein door deze brouwerij werd ingepalmd, verloor het begijnhof een groot deel van zijn eigenheid. Ondertussen kwamen meer en meer huisjes leeg te staan en versnelde het verval.
In 1974 werd het 'Klein Begijnhof' beschermd als monument, waarop het OCMW een grondige restauratie opstartte. Ongeveer de helft van de huizen werd verkocht en is nu in particuliere handen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Klein Begijnhof
Klein Begijnhof zn
3000 Leuven
gratis
toerisme@leuven.be
www.visitleuven.be