u bent hier

Ongehoord! Belpop: typisch Belgisch

Literatuur


Bestaat er zoiets als typisch Belgische popmuziek? Wat typeert ons? Waaraan herken je Belgen in de muziek? Deze lezing is een spreekuur vol wonderlijke verhalen en heerlijke anekdotes die worden ingekleurd met beelden en muziek. Stel na afloop gerust je vragen aan Belpopspecialist Jan Delvaux. Jan Delvaux, journalist en Belpopspecialist, kreeg een paar jaar geleden een prikkelende vraag op ... Lees meer »

Bestaat er zoiets als typisch Belgische popmuziek? Wat typeert ons? Waaraan herken je Belgen in de muziek? Deze lezing is een spreekuur vol wonderlijke verhalen en heerlijke anekdotes die worden ingekleurd met beelden en muziek. Stel na afloop gerust je vragen aan Belpopspecialist Jan Delvaux.


Jan Delvaux, journalist en Belpopspecialist, kreeg een paar jaar geleden een prikkelende vraag op Radio 1: “bestaat er zoiets als typisch Belgische popmuziek?”. Zijn eerste reactie: “Neen. Belgische popmuziek bestaat niet. Er bestaat alleen popmuziek uit België.” We hebben niks uitgevonden en we zijn lichtgewichten. In 60 jaar popmuziek hebben we welgeteld 6 wereldhits gescoord. Zoveel hebben de Amerikanen er elke week.


Het woord “typisch” bleef wel hangen in het hoofd van Delvaux. In zijn enthousiasme maakte hij een uitgebreide lijst met bijzondere Belgische bijdragen aan de grote popgeschiedenis. Een zingende non. De grootste Japanse kersthit. Het beste Italiaanse nummer. Het logo van The Beatles.


Delvaux keek vervolgens naar wat artiesten van hier over hun Belg zijn te vertellen hebben. Wat typeert ons? Waaraan herken je de Belgen in de muziek? Uit die berg aan informatie filterde hij een robotfoto van de artiest met het grootste aantal ‘belgitudes’.


In ‘Ongehoord! Belpop: typisch Belgisch’ neemt Delvaux je mee in zijn fascinerende zoektocht naar onze nationale popmuziek. Het is een spreekuur volwonderlijke verhalen en heerlijke anekdotes die worden ingekleurd met foto’s, illustraties en muziek. Stel na afloop gerust je vragen aan de Belpopspecialist.


Jan Delvaux is de auteur van ‘Belpop. De Eerste Vijftig Jaar’ (2011), van ‘Rock Werchter. Sinds 1975’ (2014) en van ‘Belpop Bonanza’ (2017). Hij vertelt al enkele jaren markante Belgenverhalen op Radio 1 en was de externe harde schijf van ‘Belpop’ op Canvas. Met DJ Bobby Ewing maakt hij successvolle theatervoorstellingen over de nationale popgeschiedenis onder de noemer ‘Belpop Bonanza’. Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belpop dan Wikipedia.


 

Jan Delvaux
Bibliotheek Park
Van Heybeeckstraat 28A
2170 Merksem
woensdag 17 november 2021om 20:15
Cultuurcentrum Merksem | CC Merksem
€ 14,0
Sign Up
www.ccmerksem.be/nl/event/85862/ongeh...