u bent hier

Overhoop met schulden: omgaan met schuldenoverlast na corona

18 +


Voor vele huishoudens heeft de coronapandemie ook financiële gevolgen. Alle signalen wijzen op een stijging van mensen met een betalingsachterstand of schuldenoverlast. Maar de schuldproblematiek is een complex gegeven, met vele lagen en benaderingen. In het webinar 'Overhoop met schulden. Omgaan met schulden na corona' vertrekken we van het doctoraatsproefschrift van Elias Storms. Hij ziet ... Lees meer »

Voor vele huishoudens heeft de coronapandemie ook financiële gevolgen. Alle signalen wijzen op een stijging van mensen met een betalingsachterstand of schuldenoverlast. Maar de schuldproblematiek is een complex gegeven, met vele lagen en benaderingen.

In het webinar 'Overhoop met schulden. Omgaan met schulden na corona' vertrekken we van het doctoraatsproefschrift van Elias Storms. Hij ziet schulden als een meervoudig object, dat niet helder af te lijnen is. De verschillen tussen een juridische, een economische en een sociaal werk-benadering maken schulden tot een complex geheel. Ondanks die complexiteit dwingen de huidige tijden ons om op zoek te gaan naar andere (en eenvoudigere) antwoorden.

Die antwoorden komen misschien wel van het recente appel vanuit het Verbond van Vrederechters. Vrederechter Lode Vrancken ziet in zijn dagelijkse realiteit hoe individuele schuldvordering mensen opzadelt met een onbetaalbare schuldenlast. De dienst schuldbemiddeling van de Stad Antwerpen ging vijf jaar geleden samenwerken met gerechtsdeurwaarders; maatschappelijk werker Charis Van Gysel vertelt er ons alles over. En ook het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding strijdt al jaren tegen de schuldenoverlast. Vanuit de ervaringen van mensen in armoede brengt Judith Tobac een doorleefde blik op het complexe probleem.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Online
Prinsstraat 14
2000 Antwerpen
donderdag 17 juni 2021 van 14:00 tot 16:00
UCSIA
gratis
www.ucsia.org/home/themalijnen/u-turn...
www.ucsia.org/home/themalijnen/u-turn...