u bent hier

'Plantrekkers. Terugkeren en herbeginnen na de Eerste Wereldoorlog'


Deze tentoonstelling in de serre van het Fransmansmuseum kadert in het project FENIKS 2020 die de wederopbouw van de Westhoek na WOI belicht. Plantrekkers focust op de vele vluchtelingen die na de oorlog willen terugkeren naar hun 'thuis'. De tentoonstelling, die nog loopt tot en met 16 april 2021, focust op de honderdduizenden Belgen die tijdens WOI naar het buitenland gevlucht waren. Vanuit ... Lees meer »

Deze tentoonstelling in de serre van het Fransmansmuseum kadert in het project FENIKS 2020 die de wederopbouw van de Westhoek na WOI belicht. Plantrekkers focust op de vele vluchtelingen die na de oorlog willen terugkeren naar hun 'thuis'.

De tentoonstelling, die nog loopt tot en met 16 april 2021, focust op de honderdduizenden Belgen die tijdens WOI naar het buitenland gevlucht waren. Vanuit de frontstreek was Frankrijk de voornaamste bestemming. Niemand had voorzien dat zij pas na vier jaar aan terugkeren konden denken. De volledige verwoesting van hun huizen en dorpen plaatste veel gezinnen voor een verscheurende keuze. Keren we terug of niet? En waarvan zullen we bij onze terugkeer leven? Plantrekkers geeft een antwoord op deze vragen en toont hoe mensen na de oorlog de draad weer oppikten.

De familie Clarysse
Het verhaal van de Clarysses is zo’n verhaal over plantrekkers. Deze familie is oorspronkelijk afkomstig van De Mokker, een gehucht in Koekelare. De familienaam komt er zo vaak voor dat de lokale bevolking zelfs spreekt van de ‘Claryshoek’, waar een gelijknamige herberg voor de Eerste Wereldoorlog werd uitgebaat.
Op de vlucht voor de oorlogsgruwel, trok Ernest Clarysse, opgegroeid in een groot gezin van negen kinderen, samen met zijn vrouw Alida en zijn pasgeboren zoontje weg uit Sint-Pieterskapelle en kwam zo terecht in Frankrijk. Daar bouwden ze een nieuw leven uit. Ook zijn broer Constant, die overigens bietenman was, sloeg op de vlucht naar Frankrijk…

Wederopbouwfietsroute
Naast de tentoonstellingen, ontwikkelde de dienst voor toerisme & cultuur i.s.m. Marc Dewilde (archeoloog op rust en vrijwilliger bij de archeologisch-historische kring Spaenhiers) nog een fietsroute die de kleine verhalen uit de wederopbouwperiode bundelt, verbindt en in de kijker zet. De brochure voor deze fietstocht, goed voor zo’n 27 kilometer en voor het grootste stuk over de fietsknooppunten, is volledig gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme & cultuur en zorgt zo voor een mooi programma voor een uitstap in eigen streek…

FENIKS 2020
Steden, gemeenten en musea bundelen onder impuls van Westtoer dit jaar de krachten om in het kader van FENIKS 2020 over de hele Westhoek het verhaal van de Groote Wederopbouw te vertellen in expo’s en belevingsruimten, wandelingen en fietstochten. Elke plaats brengt een ander perspectief van de wederopbouw.

Het volledige programma vind je terug op www.feniks2020.be.

Steden, gemeenten en musea bundelen onder impuls van Westtoer dit jaar de krachten om in het kader van FENIKS 2020 over de hele Westhoek het verhaal van de Groote Wederopbouw te vertellen in expo’s en belevingsruimten, wandelingen en fietstochten. Elke plaats brengt een ander perspectief van de wederopbouw. Het volledige programma vind je terug op www.feniks2020.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Fransmansmuseum
Sint-Maartensplein 15b
8680 Koekelare
Van 10 maart 2020 tot 16 april 2021
Cultuurdienst Koekelare
€ 3,0
cultuurentoerisme@koekelare.be
051 61 04 94
www.toerismekoekelare.be