u bent hier

Slaapplaatstelling halsbandparkieten


De halsbandparkiet is voor de meeste onder ons geen onbekende meer. Met hun opvallende verschijning bezoeken deze luidruchtige exoten regelmatig onze parken en tuinen waar zij zich te goed doen aan fruit en noten. Ook tijdens de wintertijd laten zij al het lekkers, dat we voorschotelen op de voedertafels voor onze inheemse vogels, niet onberoerd. Meestal in groep schuift deze vrolijke bende ... Lees meer »

De halsbandparkiet is voor de meeste onder ons geen onbekende meer. Met hun opvallende verschijning bezoeken deze luidruchtige exoten regelmatig onze parken en tuinen waar zij zich te goed doen aan fruit en noten. Ook tijdens de wintertijd laten zij al het lekkers, dat we voorschotelen op de voedertafels voor onze inheemse vogels, niet onberoerd. Meestal in groep schuift deze vrolijke bende mee aan, en de andere vogels moeten dan even plaats maken. Een tiental jaar geleden was het nog een uitzonderlijke verschijning maar nu vandaag de dag kan men ze overal in onze regio tegenkomen.

Het begon allemaal zeer onschuldig in 1974 wanneer het Melipark in Brussel sloot en men deze vogels samen met de Alexanderparkiet en de monniksparkiet, vrijgelaten heeft. Wie had toen kunnen denken dat deze exoot zich zo goed kon aanpassen aan ons klimaat en verstedelijkte omgeving. 

De Alexanderparkiet en de monniksparkiet hebben een kleine populatie ontwikkeld in het Brusselse gewest.
Om de impact van deze nieuwe vogelsoort op onze inheemse flora en fauna beter in te schatten is het noodzakelijk om de groei van de populaties en leefgebieden te monitoren. We zijn nu zeer benieuwd of de spectaculaire toename van Halsbandparkieten die we de laatste jaren konden vaststellen, bevestigd kan worden.

Op zaterdag 6 maart 2021 organiseert ARDEA een slaapplaats telling in het Kielpark waar we al enkele jaren de Halsbandparkietslaapplaats monitoren met steeds toenemende aantallen. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En misschien krijg je ook andere kleurvarianten te zien zoals de gele halsbandparkiet die we op 16 november 2019 hebben kunnen waarnemen. Of wie weet krijgen we wel een Alexanderparkiet en/of een monniksparkiet te zien.

Praktisch:
- Afspraak: Hoofdingang Kielpark, St-Bernardsesteenweg, Antwerpen-Kiel
- Bijeenkomst: 18 u 15, einde rond 19 uur
- Aanmelden gewenst voor 3 maart via mail naar ardea@hobokensepolder.be of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer of naargelang de COVID19 maatregelen wordt deze telling verplaatst of afgelast.
- Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker

Toon kaart Hoofdingang Kielpark
Sint-Bernardsesteenweg
2020 Antwerpen 2
zaterdag 6 maart 2021 van 18:15 tot 19:00
Natuurpunt Hobokense Polder
deweger.walter@skynet.be
0495 23 77 10
www.natuurpunt.be/agenda/slaapplaatst...