u bent hier

Tentoonstelling Denmark 'marks and remarks'


De Belgische kunstenaar Denmark (pseudoniem van Mark Robbroeckx, Wilrijk °1950) is al van in het begin van de jaren 70 van mening dat de toevloed aan informatie een zekere bedreiging inhoudt. Daarbij stelt hij zich de vraag: 'Zijn wij zo informatiezuchtig dat wij ons moeten overladen met kranten, tijdschriften, afschriften... die toch voor de vuilnisbak bestemd zijn?' Denmark stelt het ... Lees meer »

De Belgische kunstenaar Denmark (pseudoniem van Mark Robbroeckx, Wilrijk °1950) is al van in het begin van de jaren 70 van mening dat de toevloed aan informatie een zekere bedreiging inhoudt. Daarbij stelt hij zich de vraag: 'Zijn wij zo informatiezuchtig dat wij ons moeten overladen met kranten, tijdschriften, afschriften... die toch voor de vuilnisbak bestemd zijn?' Denmark stelt het buitensporige verkeer van bedrukt papier aan de kaak. Paradoxaal genoeg wordt deze maatschappij die zoveel (papier)afval voortbrengt, gekenmerkt door een obsessie om alles te bewaren en te ordenen. De vele opslagplaatsen zijn als slaapkamers van ons collectief geheugen. De documenten liggen er te wachten tot iemand op het idee komt om ze te gebruiken voor... een zelf te schrijven boek of document.

Denmark koestert absoluut geen haat ten aanzien van literatuur zoals dat bij totalitaire regimes het geval is. Zijn strijd richt zich vooral op 'futiele geschriften, het snobisme van een artificiële cultuur, de geeuwhonger van het gedrukte papier'. Eind van de jaren 80 van de vorige eeuw beschouwde hij zichzelf als een romantische verdediger van de Gutenbergmelkweg en dit aan de vooravond van het scharniermoment waarbij het mensdom volledig dreigde over te schakelen op digitale informatisering. Wat inmiddels bewaarheid is geworden. Alles wat gedrukt is, komt in aanmerking voor de pers, de lijmschroef of de bandschuurmachine. Samendrukken, maar ook snijden, vernietigen, verpulveren, lijmen, inbinden ... Technisch gezien wordt het concept feilloos gerealiseerd.

Het beeldend oeuvre van Denmark vormt als het ware een intiem journaal van een individu in strijd met hedendaagse gedrukte media als informatief universum waarbij het menselijk weten wordt gereduceerd tot een stille getuige. Een papieren droom.

Bibliothecaris Jan Van Herreweghe raakte zeer onder de indruk van het beeldend oeuvre van Denmark, temeer daar de thematiek hem bijzonder na aan het hart ligt. Op zijn manier - het schrijven van een cyclus boeken met als overkoepelende titel Het menselijk tekort bij een teveel aan papier - is hij bezig met het in vraag stellen van de informatiestroom. De problematiek van het 'vernietigen' van boeken komt ook ter sprake in Al te luide eenzaamheid van Bohumil Hrabal en De voorlezer van 6:27 van Jean-Paul Didierlaurent.

Vernissage: vrijdag 2 april 2021 18-21 uur in aanwezigheid van Denmark
Finnissage: zaterdag 15 mei 2021 15-18 uur
16 uur: toelichting door Jan Van Herreweghe
Johan Pas (directeur KASK Antwerpen) in gesprek met Denmark

Inschrijven via info.bibliotheek@harelbeke.be of 056 73 34 40. Gelieve ook een uur van aankomst door te geven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Bibliotheek Harelbeke
Eilandstraat 2
8530 Harelbeke
Van 2 april 2021 tot 15 mei 2021 (
ma van 15:00 tot 18:00
di van 13:30 tot 20:00 wo van 13:30 tot 18:00
do van 13:30 tot 20:00 vr van 13:30 tot 18:00
za van 9:00 tot 12:00 van 13:30 tot 16:00
Bibliotheek Harelbeke
info.bibliotheek@harelbeke.be
www.bibliotheekharelbeke.be