u bent hier

Troostboom in Astridpark


In een lange traditie van koortsbomen wou Letterzetter Anneleen Van Offel in Kortrijk een Troostboom als plek voor collectieve troost na een tijd waarin we vrienden, gezondheid en vrijheden moesten missen. Ze vroeg de dichters Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, om samen met haar een troostgedicht te schrijven. Elke versregel werd meermaals gedrukt op een gekleurd lint en in de boom gehangen. ... Lees meer »

In een lange traditie van koortsbomen wou Letterzetter Anneleen Van Offel in Kortrijk een Troostboom als plek voor collectieve troost na een tijd waarin we vrienden, gezondheid en vrijheden moesten missen. Ze vroeg de dichters Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt, om samen met haar een troostgedicht te schrijven. Elke versregel werd meermaals gedrukt op een gekleurd lint en in de boom gehangen. Hierdoor symboliseert de boom de versplintering van de afgelopen tijd in 144 linten.

De troostboom maakt deel uit van de nationale 10-daagse troostcampagne Heel het land (heelhetland.be) en is de afsluiter van Memento woordfestival Kortrijk.

Iedereen kan de Troostboom een kaartje sturen met daarop wat hij/zij de afgelopen tijd heeft moeten missen. Je vindt de voorgedrukte kaartjes onder meer in alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken, wijkcentrum Overleie, crematorium Uitzicht, Reveil Vlaanderen en Poêziecentrum Gent. Kaartjes kunnen tot 31 mei gepost worden in de Troostboombrievenbussen die opgesteld staan in het Astridpark, op het Sint-Amandsplein en voor de centrale bibliotheek. Ook digitaal kan er troost gezocht worden via e-mail naar bibliotheek@kortrijk.be. Vermeld in de mail je leeftijd, adres en de reden waarom je troost zoekt. De boom antwoordt altijd.

Troostboom is een initiatief van Letterzetter Anneleen Van Offel naar aanleiding van de nationale troostcampagne Heel het land. Het symbolische initiatief is het slot van het Memento Woordfestival 2021. Het project wordt gecoördineerd door Openbare Bibliotheek Kortrijk i.s.m. Poëziecentrum, Crematorium Uitzicht, Wijkcentrum Overleie en Reveil Vlaanderen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Astridpark
Meensestraat 83
8500 Kortrijk
Van za 1 mei 2021 00:00 tot ma 31 mei 2021 23:59
Centrale Bibliotheek Kortrijk
gratis