u bent hier

Zorg voor spirit - spirit voor zorg

Gezondheid en zorg


In het nabij zijn van chronisch zieke mensen, ouderen en gedetineerden word je geconfronteerd met heel wat breuklijnen en met de kwetsbaarheid van het leven zelf. Je wil veel doen, maar stoot al gauw op onmacht, niet in het minst in jezelf. Hoe houd je het vol als zorgverlener, als vrijwilliger of leidinggevende in drukke, hectische (corona-)tijden? Hoe houd je de vlam of spirit brandend om ... Lees meer »

In het nabij zijn van chronisch zieke mensen, ouderen en gedetineerden word je geconfronteerd met heel wat breuklijnen en met de kwetsbaarheid van het leven zelf. Je wil veel doen, maar stoot al gauw op onmacht, niet in het minst in jezelf. Hoe houd je het vol als zorgverlener, als vrijwilliger of leidinggevende in drukke, hectische (corona-)tijden? Hoe houd je de vlam of spirit brandend om met goesting te blijven werken? En wat kan helpen om de balans te behouden, zodat je met warme betrokkenheid zorg kan blijven bieden aan patiënten en collega’s? Met casussen en filmmateriaal hopen we hieromtrent enkele handvaten tot groei aan te reiken. We verduidelijken termen als spirituele nood, spirituele zorg en spirituele zelfzorg. Immers, hoe groter de voeling met de eigen binnenkant, hoe vlotter ook de detectie van dezelfde ‘binnenkant’-noden bij patiënten of collega’s zal gebeuren. En ja, zoek het zeker niet ver. Je zal merken: het spirituele zit soms verrassend dichtbij, in het heel concrete van de zorg.
Katrien Cornette is master in de Klassieke Filologie en Theologie en behaalde een doctoraat in de Praktische Theologie aan de KU Leuven met een proefschrift over de spirituele zorg in palliatieve middens. Ze is momenteel werkzaam als pastor in de Zorggroep Kamillus te Bierbeek (forensische psychiatrie) en doet daarnaast freelance vormingswerk inzake spiritualiteit en goede (zelf-)zorg. Elk jaar stapt ze een stuk van de pelgrimstocht naar Compostella, met in haar rugzak vragen van geïnterneerde patiënten en medewerkers. Ze brengt voor ons geen academisch betoog, maar een kwetsbaar verhaal, doorspekt met getuigenissen en (voor)beelden uit haar leven als moeder, pastor, pelgrim en coach.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart grote aula HIVSET
Herentalsstraat 70
2300 Turnhout
maandag 19 oktober 2020 van 19:30 tot 22:00
VORMINGSCENTRUM HIVSET
gratis
administratie-vc@hivset.be
dirk.godecharle@hivset.be
014 47 13 12
vormingscentrum.tactics.be/opleiding/...